Parlem de vacunes

Les vacunes, un valor sovint qüestionat és el títol de la lliçó que el Dr. Josep Marès impartirà el proper dia 7 a les 7 en el marc del cicle de xerrades de ciència.

L'èxit de les vacunes, amb la reducció espectacular de malalties greus, freqüents, amb elevada taxa de complicacions i mortalitat, ens porta a una situació d'oblit d'aquestes malalties que ja no veiem i a qüestionar la necessitat de la vacunació. Nosaltres ens podem oblidar de les malalties però elles no s'obliden de nosaltres i, si deixem de vacunar, reemergeixen.

Els efectes adversos de les vacunes són el principal argument dels reticents a vacunar, tot i que darrera s'hi amaga la raó de més pes per aquesta decisió: la percepció de manca de risc de patir i de la gravetat de les malalties que els vaccins prevenen. La actual pandèmia de la COVID-19 està fent trontollar tots aquests arguments.

El 7 d'abril, al Centre Municipal d'Educació, repassarem quin ha estat el benefici objectiu que les vacunes ens han aportat, quin és el concepte de seguretat que envolta la vacunació, així com què ha passat al llarg de la història amb les fluctuacions de les cobertures vacunals per diverses raons i les seves conseqüències. Us hi esperem, presencialment o telemàtica (en aquest cas, ens podeu facilitar un correu electrònic al qual us enviaríem l'enllaç corresponent).

El Dr. Marès, metge pediatra i director de l'Institut Pediàtric Marès-Riera, fou també coordinador del Comité Asesor de Vacunas de la Asociación Española de Pediatría. Col·labora amb la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona com a director d'un curs anual de formació continuada en pediatria. És co-autor de diversos llibres sobre vacunes, ha publicat nombroses comunicacions i ha excel·lit en la recerca biomèdica. Li podrem demanar que ens aclareixi molts dubtes que probablement tenim sobre com es fan i com funcionen els diferents tipus de vacunes.
 
La imatge és un dibuix de 1802 on apareix Edward Jenner, el descobridor de la vacuna contra la verola, que va ser la primera de la història. S'hi reflecteix la por i el rebuig que va generar.