Passaport Edunauta en marxa

Els nens i les nenes de 3r i 4t d'Educació Primària de totes les escoles de Palafrugell ja disposen del Passaport Edunauta i d'un catàleg d'activitats d'aprenentatge per viatjar per la Ciutat Educadora i anar adquirint els "superpoders de l'edunauta".

Es tracta d'un projecte que, en el marc del repte Educació 360º-Educació a temps complet, pretén posar en valor i promoure tots aquells aprenentatges que la mainada fa i pot fer més enllà de l'escola: o sia, a través d'activitats extraescolars, esportives, artístiques, etc, però també quan amb la família va d'excursió, visita un museu... o fins i tot quan a casa cuina o llegeix, per exemple. Els anomenats "superpoders" que adquireixen els "edunautes" no són altra cosa que les competències transversals del currículum, habilitats per a la vida tan importants com les matemàtiques, les llengües o el coneixement del món: 

Cada activitat d'aprenentatge que fa un infant fora de l'horari escolar és registrada i segellada al quadern-passaport. A final de curs, el seu enriquidor "viatge" serà reconegut amb un diploma en una festa de graduació. 

Aquest projecte, que té com un dels objectius principals generar oportunitats assequibles (per afavorir l'equitat) i diverses (per afavorir la personalització), ha estat desenvolupat per la Fundació Bofill i la Cooperativa +Educació. Ens hi hem sumat 14 territoris de Catalunya amb una prova pilot aquest curs que a Palafrugell hem concretat en l'alumnat de cicle mitjà, gràcies a la col·laboració de les tutores i tutors d'aquests cursos. Pel que fa a "espais edunautes" -és a dir, llocs on realitzar les activitats d'aprenentatge segellables- en aquesta primera fase s'ha convidat a les entitats sense ànim de lucre (associacions, fundacions i serveis municipals) que al municipi ofereixen activitats per aquestes edats. A més, ateses les circumstàncies d'aquest curs, es volen potenciar les activitats educatives a la llar.

Si tot va bé, a poc a poc es tractaria d'anar avançant tant en la inclusivitat com en la qualitat de l'oferta d'activitats, i així anar fent de Palafrugell una ciutat educadora cada cop millor.